Пропускане към основното съдържание

Нов скок на парното от 1 януари

Парното ще поскъпне още веднъж от 1 януари и заради готвеното увеличение на акциза на метана, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.


Той бе категоричен, че не може да коментира данъчната политика на правителството, но призна, че увеличението не може да не се отрази на цената на парното.

„Това са разходи, които няма как да бъдат избегнати и ние не ги регулираме. С толкова, с колкото се увеличат, с толкова ще се увеличат и цените“, уточни Семерджиев.

Все пак той се застрахова, че решението не е взето окончателно и обеща да коментира по-подробно, когато всичко това стане факт.

Както Dnes.bg писа по-рано през деня, дизелът и метанът ще се облагат с по-висок акциз от Нова година.

Природният газ за първи път ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. За отопление пък налогът ще се повиши на 20 стотинки.
Промените се налагат заради ангажименти на страната ни за хармонизиране на акцизните нива с тези в ЕС.

Парното вече поскъпна от 1 октомври заради по-високата цена на природния газ за последното тримесечие. Поскъпването му е различно за различните градове.

Най-голямо е то в Плевен – с 4,77%. Намаление на крайната цена на парното от 1 октомври има само във Велико Търново. Там топлинната енергия поевтинява с 1,38%, но цената на парното остава най-висока.

Непроменена остава цената в Габрово. В Русе парното поскъпва с минималния 0,01%, във Варна – с 0,1%, в Сливен – с 0,3 на сто и в Перник – с 0,72 на сто.

В София цената на парното от началото на месеца е по-висока с 3,35%. В Пловдив поскъпването е с 3,75 на сто, във Враца – с 2,97% и в Бургас – с 2,12%.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.