Пропускане към основното съдържание

Европа е с вас за Шенген, заяви Жозе Барозу

България отговаря на критериите за присъединяване към Шенген и Европейската комисия я подкрепя. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.
Барозу е нас за изнесено заседание на ЕНП.


Справедливо е България и българите да се радват на всички предимства, които носи членството в Шенген. Европа е с вас и тази цел ще бъде постигната, добави Барозу.

Гостът припомни, че две правителства смятат, че в момента не могат да вземат такова решение. Той отбеляза, че ЕК ще продължи да работи със страните членки, за да бъдат преодолени различията.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза на свой ред, че на 31 октомври премиерът на Холандия Марк Рюте ще бъде на посещение у нас.

Надявам се след това, което ще види на място, да промени своето решение, добави Борисов.

По думите му единството на ЕС е единственият шанс на съюза да се пребори с икономиките на другите страни и за просперитета на Европа.

Барозу подчерта, че правителството трябва да продължи борбата с организираната престъпност и реформата в съдебната система, и призова институциите да обединят усилията си.

Гостът препоръча също да се ускори усвояването на еврофондовете. Премиерът Борисов пък заяви, че амбициите ни са в следващите години да усвоим всички възможни фондове, които има за България.

Борисов благодари на председателя на ЕК за европейските средства за големите инфраструктурни проекти, както и за това България да започне процедура и да получи пари за затворените реактори в АЕЦ „Козлодуй”.Двамата днес са посетили строежа на една от станциите на метрото в столицата. В София, благодарение на фондовете, ще приключи строежът на метрото и това е израз на европейската солидарност, отбеляза гостът.

Председателят на ЕК поздрави Словакия за подкрепата й за разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност. Това е важно решение за цяла Европа, нямах съмнение, че Словакия ще го подкрепи, защото това решение е в интерес на страната и на цяла Европа, добави той.

Гостът отбеляза, че България е много добър пример за икономическа дисциплина и поздрави премиера за предприетите мерки, като препоръча правителството да работи в същата посока.

Сред обсъжданите теми на срещата са били и проектите за следващия програмен период, Дунавската стратегия, конкуренцията със съседни страни, разширяването на ЕС и др.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.