Пропускане към основното съдържание

2012 ще е годината на животновъдството

Следващата година ще е на животновъдството, обяви министърът на земеделието и храните д-р Миросвал Найденов, който откри вчера деветото издание на Националното изложение по животновъдство в Сливен.


Премиерът Бойко Борисов също посети изложението, съобщават от МЗХ.
За 2012 г. субсидията за глава животно ще е по-голяма, а животновъдиите ще получат 190 млн. лв. спрямо 111 млн. лв. за т.г
Общият бюджет за земеделие ще бъде над 1.3 млрд. лева, посочи министърът и информира, че най-голям ръст в субсидиите е за сектор животновъдство. 2009 г. започнахме с нула лева за субсидии, а сега фермерите ще получат 300 лв. за отглеждане на говеда.
Министърът обясни, че субсидиите трябва да отиват при активните фермери. Той допълни, че е необходимо да се въведе таван на субсидираните площи, който да се нотифицира пред Европейската комисия. В момента в България има хора, които отглеждат много земя и това за тях е бизнес.

Трябва да се подкрепят малките производители, за които субсидиите са доходи за препитаване. За първи път следващата година държавни помощи ще получат и секторите свиневъдство и птицевъдство.
На изложението се представят 31 развъдни организации от общо 36. На него има 333 овце, 110 крави, 20 коня, кучета, кози, птици, зайци и свине, съобщи доц.д-р. Васил Николов изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.