Пропускане към основното съдържание

Похарчени са 4.2 млн. евро за неработещ здравен портал

Сегашният екип на здравната каса е заварил преди година здравноосигурителна информационна система, изработена от консорциум "БУЛЛ и партньори" за 4.2 млн. евро, но повечето модули не са работили, обяви днес Гергана Ненчовска, шеф на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в касата.

Информационната система е приета от НЗОК и здравното министерство като изградена на 30 август 2008 г. От тогава тече 3-годишен гаранционен срок, който изтича през тази година.

"Няма да започваме всичко отначало – ще поправяме и надграждаме изградената система", обяви управителят на НЗОК Нели Нешева, която е на този пост от година. Одитът, който касата е правила на наличната система, е продължил дълго, защото е липсвала голяма част от документацията, уточни тя.

Сегашното ръководство на здравната каса ще поиска проверка и от друга одитна институция. Чак след това ще решава дали да сезира прокуратурата за неработещия здравен портал.

Междувременно НЗОК, заедно със здравното министерство, ще поиска да подпише споразумение с доставчика, с което той да се задължи в разумни и точно определени срокове да изгради липсващите  модули и да поправи тези, които са дали дефекти.

Това може да стане без допълнително заплащане, има такава клауза в договора, коментира Гергана Ненчовска. Касата ще поиска и удължаване на гаранционния период до времето, необходимо за отстраняване на дефектите и самостоятелното функциониране на системата.

Имаме елекктронно здравно досие, но никой няма достъп до него

Едно от доизградените от сегашния екип неща е електронно здравно досие на всички осигурени българи. То съществува вече, но е достъпно само с електронен подпис, какъвто имат много малко граждани.

Лекарите и болниците също не могат да използват досието на пациентите, тъй като трябва да бъдат оторозирани за това от тях, което не може да стане без електронен подпис. Експертите в НЗОК обмислят варианти, които да облекчат достъпа да тези данни.

Здравната каса започва да се подготвя за реално електронно отчитане на общопрактикуващите лекари (сега те трябва да ходят до районната здравна каса дори и да са изпратили по електронен път отчетите си) и електронни рецепти.

Всичко това обаче може да стане, ако електронните системи в държавата могат да говорят помежду си, уточни Нешева. Чак тогава може да се говори и за електронна здравна карта, обяви доц. Марияна Василева, подуправител на НЗОК.
По думите й всеки момент ще бъде възобновена работата на екипа към здравното министерство, който миналата година е обсъждал стъпките за въвеждането на електронната карта. Работната група беше сформирана от предишния здравен министър проф. Анна Мария-Борисова, но откато тя не е министър, групата не се е събирала.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.