Пропускане към основното съдържание

Няма да видим Шенген, предрича Румен Петков

България няма да види Шенген. Това е категоричната позиция на бившия вътрешен министър Румен Петков. А причините за това, по думите му, са много груби нарушения в МВР и митниците.
Ексминистърът е категоричен, че става дума за некадърие и корумпираност в двете институции, визирайки нашумелите в последно време в публичното пространство фрапиращи случаи - първият е с турския кораб, който успял да напусне български териториални води, без граничните полицаи да успеят да го спрат.
Случаят с избягалия от самолета арестант е вторият инцидент. По думите на Петков става дума за двама наши сънародници, задържани с европейска заповед в Кипър. Той недоумява кой и защо е отказал да бъде изпратен конвой, който да поеме арестантите. „А какви са били мотивите? Няма пари не е мотив", допълни Петков.
Той отказа да съобщи кои са задържаните, „разяснявайки", че става дума за един човек от Северна България и един от Южна България.
Момчета, като не знаете какво да правите, дръжте се принципно, призова отговорните органи Петков и допълни, че този, който не е изпратил конвой, трябва незабавно да бъде уволнен, тъй като до този момент няма никакви последствия, въпреки че е възложена проверка по случаите.
На въпрос дали случайно неговите източници не са се объркали, Петков заяви: „Ако моите източници са се объркали, аз съмготов да подам оставката си като народен представител, но ако не са - тогава Цветанов и компания трябва да освободят държавата от присъствието си."
Третият случай е свързан с починалия по време на смяна граничен полицай, за който по-късно се оказа, че е бил пиян. „Пияни са били и останалите негови колеги от смяната, а границата ни е останала без наблюдение за повече от 6 часа", подчерта червеният депутат.
Всички тези сигнали правят невъзможно членството ни в Шенген, продължи той и допълни, че ние се отдалечаваме от Шенген, защото се превръщаме в икономическа заплаха.
По думите му МВР огромната част от хората са честни: „Те не са насилници. Това им се задава, ако ти искаш да растеш, трябва да блъскаш, да ходиш с автомата в болницата и други подобни."
В студиото на Нова Телевизия Петков коментира и публикациите в скандалния сайт Уикилийкс. Той за пореден път отрече да е уринирал във фонтаните в Плевен. По думите му зад тези твърдения стои Атанас Атанасов и са във връзка с кметската кампания през 1999 година.
Относно написано, че е „здраво работещ, здраво пиещ" Петков каза: „Аз винаги съм работил здраво, независимо на какъв пост. Г-н Байърли не е имал честта и удоволствието да пие с мен нещо друго освен чай."
За него в този сайт се пишат абсолютни клюки и лъжи. „Може ли да се пишат такива нелепости и кой днес ще гледа сериозно на американското посолство?," запита той.
В края на разговора Петков коментира кандидатура на Меглена Кунева за кандидат-президент.
„Не съм участвал в дебати на БСП по повод Меглена Кунева и смята, че една сериозна партия с традиции, каквато е БСП, не може да участва в президентските избори като примъкнали се в последния момент", заяви той и допълни: „НДСВ заявиха ясна позиция за нейната поддръжка, има и инициативен комитет, има други страни. БСП не може да е 23-тата структура, която да подкрепи, която и да е кандидатура."

Източник dnes.bg
Ключови думи: Румен ПетковШенген, новините днес

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.