Пропускане към основното съдържание

Плащаме 350 млн. евро за 12 години за спасяване на еврозоната

350 милиона евро ще бъде вноската, която България ще трябва да плати за 12 години към Спасителния фонд, след като се присъединим към еврозоната. Това стана ясно на дискусия, посветена на еврото, предаде БНР.

Юлиян Войнов от финансовото министерство уточни, че България ще трябва да гарантира и плащания от 2,6 до 4,2 милиарда евро. Размерът на тези гаранции, които трябва да дадем, ще зависи от това колко страни ще влязат в еврозоната. Ако например всички държави от общността въведат еврото, то гаранциите ще са по-ниски, обясни Юлиян Войнов.

Според него, валутният борд у нас, за който досега сме слушали само, че е помагал, всъщност е и попречил, тъй като липсата на лостове за водене на парична политика е довело до вкарването напълно неконтролируемо преди кризата на огромни капитали в сектори като строителството, например, а именно те след това доведоха и кризата у нас.

Основният недостатък на валутния борд това е неговата процикличност
. И ние това го виждаме по време на настоящата криза. Всъщност настоящата криза може да се каже, че в някаква степен се дължи именно на съществуването на валутния борд и че ако ние се справяме все пак сравнително добре, това се дължи на правилната фискална политика, която беше водена през годините преди настъпването на кризата. Така че България няма никаква перспектива пред себе си, освен влизането в еврозоната, посочи Войнов. 

Включването ни в Спасителния фонд, след като въведем еврото, ще ни направи и адекватни членове на Евросъюза, смята Войнов, защото в случай на нужда, ние може да разчитаме на него, а и така няма да сме като пътник без билет.

Според Надя Йоргова от Института за икономическа политика, плюсовете от въвеждането на единната валута са повече от минусите:
"България трябва да предприеме по-бързи и качествени стъпки по посока към присъединяването си, поне към чакалнята, а след това и към еврозоната".
Георги Ангелов от Отворено общество, обаче, постави голямото "но": "Преди една година можехме да кажем България има полза от влизане в еврозоната, точка. Сега вече казваме България има полза от влизане в еврозоната при две условия - ако еврозоната не се срути и ако не трябва да платим твърде голяма цена. Ако трябва да изкараме 5-10 милиарда евро, което не е невъзможен сценарий при фалиране на някоя голяма страна, като Испания и Италия, тогава не е толкова сигурно, че ще спечелим от влизането в еврозоната".

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.