Пропускане към основното съдържание

7 фирми тъпчат с вода пилета и подвеждат с етикети

При проверка на 12 фирми за пилешки продукти при седем от тях са констатирани нарушения.

Това съобщиха председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов.

По-голямата част от фирмите нарушителки, предлагащи пилешки продукти, подвеждат потребителя, като на етикета вместо заготовка се изписва името на продукта – пилешки бутчета или филе.

Нарушителите са "Пилко" ЕООД, "Поло комерс" ООД, "Чикън груп" ООД, "Нанюк интернешънъл" ООД, "СВС 98" ЕООД, "Галус трейд" ООД, ЕТ "Мария Цонкова", оповести Дамян Лазаров.

Най-много вода е намерена в пилешкото месо на плевенския ЕТ „Мария Цонкова” – 51%. 44% вода е открита в пиле от „Чикън груп” ООД – Бургас.
Една от нарушителките е и фирма „Галус Трейд” – Костинброд. В пробата пилешко месо на фирмата е намерено съдържание на вода от 35%.
При две проби на разградската фирма „Пилко”са намерени съответно 28 и 35% вода.
В пилешко месо на „Нанюк Интернешънъл” – Стара Загора, агенцията по храните установява 29% вода.
За това нарушение всяка една от фирмите може да бъде глобена до 10 хил. лв.
Според нормативната уредба пилешко месо, към което има добавена вода, трябва да бъде опаковано и с етикет, на който пише, че е заготовка.
Всички установени нарушения са извършени от неголеми фирми, които не разполагат със затворен цикъл на производство.
Ще бъдем безкомпромисни към тези, които "шмекеруват", коментира Войнов.
Той и Лазаров бяха категорични, че продукт, макар да е с етикет, подвеждащ потребителя, не е опасен за здравето.
Пилешките продукти с добавената вода с подвеждащата информация на етикетите трябва да бъдат изтеглени от мрежата и етикетите им да бъдат сменени, препоръчаха от двете организации.
Издадена е заповед до всеки от производителите да промени съдържанието на етикета, за да бъде вярно. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.