Пропускане към основното съдържание

Младите искат много пари, само чалгата е на ниво!

Ценностната система на младите е изградена върху парите, а мечтите им са свързани с идеята за забогатяване. Това е извод от социологическо изследване за тенденциите сред младежта в България на Националната спортна академия.

Според изследването се наблюдава упадък на духовните ценности. Най-често използваната форма е „те”, тоест липса идентификация със социалната група.

Младите хора определят себе си като по-освободени от по-възрастното поколение. Има тенденции на отхвърляне на авторитети като семейството и училището.

Възприятието на младите за собствено поведение е свързано със свободата, но и с разхайтеността и свободията.

55 на сто от анкетираните младежи казват, че не се интересуват от политика. Малко над 30% понякога слушат новини, само 6% се интересуват активно от политическите процеси у нас.

70 на сто смятат, че в страната ни няма равнопоставеност пред закона, а 60% посочват, че в България личната инициатива не се стимулира.

57% на сто биха избрали да се родят в България. Безработицата при 27% би ги накарала да напуснат България, 15% заради по-високия стандарт в Европа.

75% на възраст между 15 и 30 години нямат проблеми при ползването на интернет. 91% имат собствени мобилни телефони. 49% смятат, че нямат парични затруднения, за да получат образованието, което искат.

21% от младежите не биха работили, ако имат достатъчно пари. 69% предпочитат да изберат платена пред интересна работа.

По отношение на изкуството една трета от младите предпочитат музиката, 20%  – киното, като половината посочват, че гледат американски фирми.

23% четат в момента книга, 41% не си спомнят коя е последната книга, която са прочели.

19% от анкетираните често спортуват, 16% – рядко спортуват.

Спортуването се възприема във двете крайности – или въобще не се спортува, или се превръща в мания, обобщават изследователите.

Според изследването сексът и любовта са две различни неща. Сексът се приема като вид забавление.

Младите предпочитат да живеят на семейни начала. Единственото желание за брак сред момичетата е да се видят като булки.

Бракът изглежда като един от най-страшните кошмари за младите, е посочил младеж при интервюто.

Младежите смятат, че не се отнасят с уважение към по-възрастните, но че и те не ги уважават и зачитат.

Държавата се разглежда като нещо далечно и абстрактно. „Само чалгата е на ниво” – посочва 20-годишен компютърен специалист.
„Хубава страна – кофти хора”,  посочва друго момиче в интервюто.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.