Пропускане към основното съдържание

Ипотечните лихви паднаха до нивата преди кризата

Лихвите по жилищните заеми в България са се понижили до нивата си отпреди кризата, показват данните на БНБ. Една от причините за това е желанието на банките да привличат с атрактивни предложения нови клиенти заради свитото търсене на кредити. През април средните лихви по ипотеки в левове са били 7.99% и 7.98% в евро. В момента например има и промоции съответно за 6.5% и 5.9%.

Въпреки намаляващите лихви обаче търсенето продължава да е слабо, тъй като хората остават предпазливи и не желаят да поемат нови задължения, посочват кредитни консултанти. Освен това банките все още имат много високи изисквания за кредитиране, което също държи клиентите далеч. Експерти очакват през втората половина на годината това да започне да се променя и да накара повече българи да кандидатстват и теглят заем.

В момента обаче също се наблюдава известно облекчаване на критериите, посочват консултантите. Най-видимо е подобряването в процента на финансиране - ако през 2009 г. в разгара на кризата банките финансираха 70% от покупката на жилище, то вече има и оферти за 90% за монолитно строителство.
Все повече банки са започнали да приемат и служебни бележки от работодателя на клиента за реалния му доход, а не само за осигурителния. Освен това някои от тях признават и доходи от наем само чрез нотариално заверен договор, а не само от данъчно декларирания приход, посочиха кредитните посредници. Наскоро и банкери прогнозираха, че тенденция на облекчаване на изискванията ще се усети по-силно в края на годината.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.