Пропускане към основното съдържание

Ислямските държави не ни се сърдят за "Баня Баши"

Министърът на външните работи Николай Младенов е обсъдил инцидента пред "Баня Баши“, при който активисти на "Атака" се сбиха с мюсюлмани, с посланиците на ислямските държави в София.
На редовния си брифинг говорителят на МВнР Весела Чернева обясни, че поканата за срещата е била от страна на министър Младенов.
Той е представил позицията на правителството, което осъди сблъсъците пред джамията от 20 май и ги определи като подкопаване на етническия и религиозния мир в страната.
Младенов е уточнил, че се очаква прокуратурата съвсем скоро да повдигне обвинение срещу виновните.
"Пред посланиците на ислямските държави у нас Младенов е заявил, че от този извънредно неприятен и неприемлив инцидент се е създало настроение в българското общество в подкрепа на съжителството на хора от различни етноси в страната“, посочи Чернева.

Още по темата

Мнението на ислямските посланици е изразил посланика на Египет у нас – г-жа Олфат Фарах. Според нея един отделен инцидент не може да хвърли сянка върху традиционно добрите отношения между България и мюсюлманския свят.
На брифинга стана ясно и че подготовката на български представител за Бенгази е на финален етап, предаде БТА.
Консулството ни там не е закрито, само дейността беше преустановена след началото на ожесточените сблъсъци в Либия.
Сега външното министерство смята да възобнови дейността му. Чернева обаче не съобщи името на представителя на страната ни.
Говорителят на външното министерство обясни, че в момента има оскъдна информация за българите, отказали да напуснат Либия.
Чернева обясни, че Николай Младенов ще преразгледа отново участниците в конкурса за трите свободни позиции на генерални консули в Битоля, Ниш и Одрин.
Ако няма достатъчно успешни кандидати, ще се назначи нов конкурс.

Източник dnes.bg
Ключови думи: атака, МВнР, джамия, николай младенов, баня баши, посланници

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.