Пропускане към основното съдържание

БСП внася вота срещу кабинета другата седмица

БСП има намерение в началото на следващата седмица да внесе в парламента вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.
Основната тема ще е неспособността на кабинета да води антикризисна политика и заради провала в социално-икономическата сфера, съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов. 
В сряда социалистите започват консултации с ДПС. Ще търсят диалог и с останалите политически сили, които не подкрепят правителството.
Създадени са две работни групи, които до края на тази седмица трябва да подготвят мотивите и да оформят предложенията за внасянето на вота.
Има основания за два вота на недоверие, може би последователни, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му освен икономическите провали имало проблеми и в сферата на сигурността и работата на МВР. 
„МВР все повече се превръща в предизборния щаб на ГЕРБ под ръководството на Цветан Цветанов“, изтъкна Станишев. „Виждаме полицейщина, нарушаване на закона, МВР се използва за политически цели“, изреди соцлидерът.
От БСП коментираха и изнесените данни за даренията, което е получило вътрешното министерство – 6,5 млн. лева само за първите 3 месеца на годината. Според Ангел Найденов това създава предпоставки за корумпиране на цели полицейски управления. Стои въпросът защо МВР се превръща в частна охранителна фирма, допълни Найденов.
От левицата настояват Цветан Цветанов да бъде изслушан в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да отговори какви са основанията за получените дарения и дали има покровителство над дарителите. Според БСП е необходимо да се създаде регистър на тези дарения.
Социалистите бяха категорични, че няма да подкрепят предложените от управляващите промени в Конституцията. „Те са ретроградни и крайнодесни“, отсече Станишев.

Още по темата

„С 2/3 мнозинство планират да могат да се променят само данъците по отношение на доходите на физическите лица и корпоративният, с което почти ги циментират завинаги, но не правят подобно нещо за ДДС и акцизите, а те засягат най-пряко българина при всекидневното му пазаруване.
Управляващите очевидно планират при недостиг на средства да обират българите чрез косвени данъци и не изключват тяхното увеличаване”, смята Станишев. „Дянков предлага да се вържат ръцете на всяко следващо правителство“, допълни той.
"Абсурдно е предложението в глава 1 на Конституцията да се запише, че България провежда предвидима, последователна и устойчива фискална политика",  подчерта Станишев. „Такава политика държавата провеждаше 10 години до министър Дянков. След това започнаха експериментите, големите бюджетни дефицити и невъзможността да съберат приходи“, каза още той.
ГЕРБ провежда политика, която противоречи на принципите, които предлагат, обобщи соцлидерът.
От левицата обаче не смятат да бойкотират комисията за промени в основния закон и ще предложат за нея трима свои представители.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.