Пропускане към основното съдържание

Внасяме хлебчета от Франция. По-евтини са

Хлебопроизводителите у нас са притиснати между високата цена на брашното и натиска на на големите търговски вериги, които навлизат на българския пазар, според Димитър Людиев,  член на Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите в Бургас.
По думите му на този етап има достатъчно пшеница и няма опасност от недостиг.
„Засега реколтата върви добре, големият проблем е цената. Ние цяла година работим на загуба. Цената на брашното е двойна, а цената на хляба е по-ниска в сравнение с миналата година. За да се запази тази стойност на хляба, трябва да поевтинее брашното. Ако това не се случи, масово ще започнат да фалират хлебари“, прогнозира Димитър Людиев.
По информация от браншовия съюз вече има внос от Франция и Италия на хлебчета, кроасани и други тестени изделия, които са на по-добри цени от нашите. Обяснението е, че суровината там е по-евтина отколкото тук.
„Не го намирам за нормално. България традиционно е износител и свърхпроизводител в сравнение с потреблението си на пшеница. Хлябът е основната храна на българина и да я внасяме от вън, за мен лично като производител и професионалист, е унижение“, каза Людиев.
Обнадеждаващото според него е, че борбата със сивия сектор дава резултат и все повече фирми излизат на светло.
Преди време в Бургас бяха направени масови проверки от НАП, Инспекцията по труда, Икономическа полиция, РИОКОЗ и Комисията за защита на потребителите. Според специалистите все по-малко остават възможностите да се продава без документи.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.