Пропускане към основното съдържание

Плащаме 3% по-скъп ток от реалното

Плащаме с около 3% по-скъп ток заради това, че ТЕЦ “AES Гълъбово” все още не работи, а скъпата енергия от нея вече е включена в цените ни от 1 юли 2010 г. 

Енергията от ТЕЦ “AES Гълъбово” - общо 2 557 736 мегаватчаса за година, трябва да се изкупи от НЕК за 324,193 млн. лева по дългосрочен договор, сключен още през 2001 г. при правителството на Иван Костов. Цената за 1 мегаватчас - 126,75 лева, е определена м. г., след като от AES поискали 136,91 лева. Утвърдената цена е два пъти по-висока, отколкото тази за тока от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи в същия регион и със същия вид въглища.

Централата трябваше да заработи от септември миналата година, но това не се е случило до днес заради технологичен проблем. 

За целия период от 1 юли 2010 до 30 юни 2011 г. вероятно ще се окаже, че потребителите са надплатили на НЕК около 160 млн. лева, смятат експерти. 

Електрокомпанията трябва да внесе разчетите си в ДКЕВР до 1 април, каза председателят на комисията Ангел Семерджиев. Платеното в повече от потребителите ще бъде приспаднато от новите цени на тока, които ще влязат в сила от 1 юли т. г., обеща той.

"Кога ще го оправят не знам, но те си плащат неустойката за това, така че ефектът върху цените на тока ще бъде надолу. Ще се отрази на средната цена, по която ще продава НЕК, със сигурност - от 1 юли 2011-а. Не може по-рано", каза Семерджиев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.