Пропускане към основното съдържание

Сидеров не си помогна, тика напред Доган

26% от българите биха гласували за ГЕРБ ако изборите се провеждат в края на май. Това е спад с 2 на сто спрямо април, сочи национално представително проучване на Агенция "Афис".
Интересен е моментът, че за пръв път след последните избори, двама представители на бившата "Тройна коалиция" биха получили сумарно повече от ГЕРБ, коментират анализаторите.
Към края на май "за" БСП биха гласували 18%, докато "за" ДПС – 9 на сто. Събрани двата електората дават 27 пункта или с процент повече от гласовете, които би получил ГЕРБ.
В анкетата 4% от хората са посочили, че биха дали гласа си за "Синята коалиция", 3 на сто за "Атака", 6% за други формации, а цели 33% не могат да решат или изобщо не биха гласували.
В сравнение с април БСП качва по-малко от процент, а печелившият се оказва Ахмед Доган, защото ДПС повишава подкрепата си с близо 3 на сто – от 6,3% през април на 9,1 на сто през май.
Тези числа винаги са били предмет на случайни движения нагоре и надолу с 1-3%, но тенденцията е еднозначна, допълват от "Афис".
По-детайлните разбивки показват, че всъщност избирателите от турския етнос са се сплотили около ДПС. Ако през април 52% от тях са декларирали желание да гласуват за ДПС, то през май този дял е вече 72%.
Обяснението е просто. Изследването на "Афис" е започнало ден, след онази петъчна молитва в софийската джамия, която беше прекъсната от акцията на "Атака".
"Засега обаче тези начинания от хората на Сидеров успяват да предизвикат остра обществена реакция и отлив на симпатизанти, защото ДПС не "върнаха услугата" с някакви демонстрации на политическа истерия. Но ходът на Сидеров върна страха сред българските турци, имайки предвид, че "Атака" все пак се смята за част от властта", уточни пред Dnes.bg социлогът Чавдар Найденов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.