Пропускане към основното съдържание

Младенов: Компенсации за най-бедните ще има

Ще има компенсации за доходите, но те няма да са за всички, а за на най-ощетените от кризата или най-нископлатените групи, заяви социалният министър Тотю Младенов пред ТВ7.

Според него след дългите преговори между работодатели и синдикати е назрял моментът за увеличаване на минималната работна заплата и на най-ниските пенсии от 1 юли тази година.

В момента във финансовото министерство се правят разчети какви компенсации може да поеме бюджетът и между 15 и 20 юни на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се вземат конкретните решения, обясни министърът.

Младенов изрази надежда, че разчетите ще дадат възможност за компенсация на по-голям кръг от хора, като при всички случаи компенсацията ще е еднократна.

От миналата година социалният министър настоява за увеличение на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. от 1 юли тази година. Миналата година финансовият министър се противопоставяше на идеята, сега обаче смекчи позицията си.
„Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение. То ще се случи на база преизпълнение на приходите. Всичко зависи от това какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието“, обясни социалният министър.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че е „умерен циник“ по темата за увеличението на доходите.

Синдикалистът предупреди за опасността универсалните пенсионни фондове да не могат да изплащат пенсия само след 9 години, когато се очакват да се пенсионират първите жени по тази схема, които са родени през 1960 година.
Министър Младенов се съгласи, че има такава опасност и трябва да има дискусия за втория и третия стълб на пенсиониране.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.