Пропускане към основното съдържание

10 станаха жертвите на бактерията в Германия

Жертвите на бактерията ЕХЕК, опасният нов щам на бактерията ешерихия коли (ентерохеморагична ешерихия коли), в Германия станаха десет, съобщи ДПА.
За малко повече от седмица близо 1000 души бяха засегнати от хемолитично-уремичния синдром, предизвикван от бактерията, който може да доведе до остра бъбречна недостатъчност. Според германските власти източник на заразата са краставици, внос от Испания, закупени от зеленчукова борса в Хамбург.
Три случая със съмнения за хранително отравяне, "свързани с "епидемията в Германия", са били регистрирани и във Франция, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на министерствата на икономиката, здравеопазването и земеделието.
Засега не е направена връзка между подозрителните случаи и консумацията на краставици, внесени от Испания.
Испанските власти днес отрекоха, че са затворили временно две зеленчукови ферми заради инфекцията в Германия.
Представители на Европейската комисия съобщиха вчера, че едно стопанство в Алмерия и едно в Малага са били затворени като предполагаем източник на заразата с ЕХЕК. Здравното министерство на Андалусия обаче съобщи, че само е взело краставици за лабораторно изследване от двете ферми и че те продължават да изнасят нормално продукцията си. Взети са проби и от водата и почвата в двете стопанства. Испанското правителство заяви, че в Испания няма случаи на заразяване с ЕХЕК допълва БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.