Пропускане към основното съдържание

Хапвайте масло, не вреди на сърцето

Може спокойно да мажете вашите печени филийки с дебел слой масло, то няма да навреди на сърцето ви, пише британският в. "Дейли експрес".
Учени от университета Браун в Роуд Айлънд опровергаха общоразпространеното мнение, че високите дози наситени мазнини в менюто ни обезателно причиняват сърдечни удари.
Научен екип, ръководен от Стела Аслибекиян, изследвал 3630 костариканци на средна възраст и установил, че дори и тези, които пиели по литър мляко на ден и изяждали половин кило сирене, не проявявали увеличен риск от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите стигнали до извода, че хранителните съставки в останалите храни от дневната ни дажба обезвреждат по някакъв начин нежелателните ефекти на наситените мазнини.
При все това д-р Аслибекиян предупреждава, че наситените мазнини не са за подценяване и никак не са безвредни. Но ако не се прекалява с тях, те могат да бъдат неутрализирани от калция, витамин D, калия и магнезия, включени в хранителния ни режим.
Според нея трябва винаги да се отчита сборът на храните, включени в дневното ни меню, а не само отделните компоненти в него.
 Изследването установило, че дори при хората, които консумирали до 593 грама наситени мазнини дневно, не бил отчетен риск от сърдечен удар, което потвърдило тезата за "неутрализирането" им от останалите храни, пише вестникът. БТА

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.