Пропускане към основното съдържание

Президентът е опростил дълговете на 14 майки

До момента 157 майки са се жалвали пред президента, за това, че трябва да връщат парите, получени за отглеждане на дете, защото малчуганите им са били записани в ясла.
Новината за опростените дългове на 14 майки е публикувана на страницата на президентството.
В началото на годината НОИ обяви, че длъжници на държавата са 2100 жени, които трябва да върнат общо над 2 млн. лв. майчински, получени за периода януари 2007 – юли 2010 г. Това предизвика протести в цялата страна, но дългът им не беше опростен.

Опрощаването на несъбираеми държавни вземания е в правомощията на президента (Конституцията на Република България, чл. 98, т. 12). Решение за това взима специална Комисия, която разглежда всички документи и индивидуални случаи. По всяка от 157-те молби се взема становище и ако има достатъчно аргументи, президентът пуска административната процедура в ход.
"Темата за връщане на неправомерно получени обезщетения за майчинство е отново особено актуална. Смятам, че не бива младите майки да плащат част от цената на кризата. Социалната роля на държавата е важна именно в такива случаи". Това посочи във сряда президентът Георги Първанов в страницата си във Facebook.

Самата процедура е бавна и тромава, отнема няколко месеца. Срокът зависи от времето, за което органите на общинската администрация могат да съберат нужните сведения за материалното и имотното състояние на лицата. Този период включва и разглеждането на молбата от общинския съвет, както и от териториалните поделения на Националния осигурителен институт. И чак тогава комисията в президентството дава своето становище.

"Решението се взема на базата на факти и обстоятелства, станали известни в процеса на проучването на молбата. В тази връзка няма как да бъде изразено принципно становище по този или друг случай, независимо от това, че засяга много хора, без да е извършено предварително и според закона проучване на всеки индивидуален случай", се посочва в съобщението.
До момента през цялостна проверка са преминали едва 24 молби от всички подадени в президентството.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.