Пропускане към основното съдържание

10 табута за семейния живот

В периода на бонбонено-цветния период на взаимоотношенията всеки се стреми да изглежда по най-добрия начин – привлекателен, щедър, с лек и разбиращ характер, грижовен, с две думи: идеален. Увереността в отношенията обаче, както и съвместният живот нанасят своите корекции, които невинаги са от най-приятните.
Ето кои са основните неща, които биха могли да разделят „ние“ на „аз“ и „ти“.
1. Да заспивате скарани
Утрото, разбира се е по-мъдро от вечерта, но неизяснените вечерни обиди го правят тъжно и съвсем не добро. Разбира се, вземането на решение може да се отложи за следващия ден, но освобождаването от отрицателните емоции и обидите, да се помирим и прегърнем един друг – по-добре сега.
Така и сънят ще бъде по-дълбок и спокоен.
Според психолозите обаче спането в едно легло в подобни случаи не е препоръчително и се отразява отрицателно на емоционалното състояние и нервната система.

2. Самостоятелно вземане на важни решения
Независимо дали се касае до възпитанието на децата, разпределението на семейния бюджет или това да си вземете домашен любимец, партньорът ще се почувства обиден, ако не го попитате, дори да е съгласен с вас. Ако пък е на различно от вашето мнение, рисувате да чуете напълно заслужени критики.
Все пак всеки от двамата трябва да има право да взема мълниеносно решение в критични ситуации, когато няма време, а опитите за съвместно обсъждане удрят на камък.

3. Да сравнявате настоящия с бившия

Сашо не пушеше, Тодор печелеше повече, а Стоян правеше страхотни палачинки. Всичко това не ви дава повод да изисквате същото от настоящия ви партньор и да правите паралели.
Всъщност дори бившият да е бил подлец и егоист, също би трябвало да се въздържате от сравнения. Според психолозите всяка съпоставка говори за недовършеност на предишните отношения, а третият в една връзка винаги е излишен, та бил той и виртуален.

4. Вмешателството на трети лица в семейните конфликти
Приятелката ви казва, че подобно поведение е недопустимо, мама ви съветва да сте по-търпелива, а колегите ви смятат, че най-доброто решение на проблема е безобиден флирт.
Психолозите са категорични, че личните проблеми трябва да се решават самостоятелно. Разбира се, че близките ви ще са на ваша страна, но вие сте възрастен човек – наистина ли имате нужда от подкрепление, за да разплетете семейните си проблеми? Освен това не може да разчитате на обективно мнение на роднините си, те винаги ще са на ваша страна, което поставя под въпрос обективността.
Най-добрият вариант за решаване на спорните ситуации е да се посъветвате с психолог – неговото мнение със сигурност ще е безпристрастно.
5. Пренебрежително отношение към близките и приятелите му
Колкото и да са безвкусни манджите на свекървата, тоалетите на сестра му или шегите на най-добрия му приятел, най-добре не ги критикувайте в присъствието на любимия си.
Ако той не е съгласен с вас това ще го разяри, а ако споделя вашето мнение, то едва ли ще му е приятно да си припомни недостатъците на близките си.
Ако все пак неговият кръг ви създава дискомфорт, то може да се разберете с него да не присъствате на сбирките, като, разбира се, не ограничавате неговите контакти.

6. Сравняването на доходите

Финансовият въпрос винаги е бил един от най-спорните в съвместните отношения. Трябва ли мъжът да печели повече? Хубаво е, ако сте на едно мнение по въпроса, но за съжаление невинаги се получава. Във всеки случай насмешките и акцентирането на собственото превъзходство в това отношение няма да спомогнат нито на бюджета, нито на вас самите.

7. Да се подигравате на интересите му
Футбол, хокей, Формула 1, астрология или риболов в зависимост от подхода може да стане препъникамък или още една точка на съприкосновение.
Отнасяйте се към хобито на любимия си с уважение.
Не е нужно да се преструвате и да демонстрирате прекален интерес към нещо, което на вас ви е безразлично, тъй като рано или късно тайното ще стане явно и ще подкопае основите на доверието между вас.

8. Нарушаването на личното пространство
„Ровенето“ в телефона, пощата, подслушването и проверките са нещо недопустимо. Оправдания почти никога не може да има.
Но на война – като на война – в някои критични ситуации в името на истината може да прибегнете до тях. Стига обаче да не ви стане навик.

9. Не забравяйте празниците
Романтиката невинаги присъства, особено в дългогодишните семейни отношения. Малките подаръци и изненади са отлично средство да се внесе цвят в сивото всекидневие и да напомнят, че все още има чувства.
Все пак е хубаво да се помни, че денят на първата ви целувка или Св. Валентин нямат еднаква стойност за представителите на двата пола.

10. Носенето на неугледни домашни дрехи, занемаряването на физическата форма
Не че липсващите копчета или петната по домашните дрехи имат такова значение, но въпросът е дали все още полагате усилия да изглеждате добре и секси за любимия си, както в началото на връзката си.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.