Пропускане към основното съдържание

Хелмут Палдер: Скоро ще сте в Шенген

Шенген идва за вас, просто изчакайте, няма да отнеме още дълго време. Това каза Хелмут Палдер, старши съветник в правосъдното министерство на Бавария, който е у нас с група немски експерти. „Не може да допуснем да се присъедини държава, в която има още много слабости относно организираната престъпност и корупцията", каза Палдер. Това поражда недоверие, което няма общо с техническите критерии, които страната ни е покрила, но е разбираемо от гледна точка на политиката, предаде КРОСС.
„Ако изхождаме от това, че България по отношение на опазването, техническия надзор на границата е доста по-напреднала от Румъния, то поради политически причини няма да се допусне едната държава да влезе преди другата. Това също е връзка, която не може да се обоснове от техническа гледна точка, но е понятна за политиката", допълни немският експерт.
Палдер, който от години следи съдебната реформа у нас, е на мнение, че тя е на прав път, но се движи бавно. Стъпка по стъпка нещата ще дойдат на мястото си, убеден е той. „Министерството просто трябва да се довери, че ВСС сам ще регулира нещата - ще следи производствата да протичат бързо, ще следи да няма корупция и че се водят производства срещу корумпирани съдии", каза докторът по право.
Палдер е на мнение, че у нас има недобри съдии, които се влачат с останалите. Ето защо назначенията им трябва да се следят внимателно и да са прозрачни.
„И съдилищата, и прокуратурите не са недосегаеми от критика. Но винаги трябва това да се прави в подходящата форма", казва експертът. Според него от взаимните обвинения между полицията, прокуратура и съда у нас печелят престъпниците: „Ако тези три институции прекалено яростно се критикуват, трябва да си дават сметка, че така отслабват вътрешната сигурност и държавата. Ето защо казвам - критика може да има, но сдържана и в подходяща форма. Иначе престъпниците злорадстват и това ще е в тяхна полза"

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.