Пропускане към основното съдържание

"Месари" източили 8 млн. лв. от бюджета

Организирана престъпна група, ощетила държавния бюджет с почти 8 милиона лева, разбиха антимафиоти.
Спецоперация „Месарите” погнала 7 души, извършвали данъчни престъпления. От ГДБОП действали след разследване на информация за регистриране на фирми с цел използването им във „вериги” за неправомерно източване на данъчен кредит.
Антимафиотите установили, че тези дружества търгували предимно с месо и декларирали вътрешнообщностни придобивания от Белгия, Франция, Полша, Румъния и др.
Реализирането на стоките ставало чрез няколко фирми, които осъществявали фиктивна търговска дейност и били контролирани от 7-членната група.

Веригата от фирми била структурирана на три нива. На първото стояли четири фирми, играещи роля на „липсващ търговец” –  фирми с рисков търговски и данъчен профил, чиито собственици и управители са лица са социалнослаби, неграмотни или слабо образовани.
В тях се съсредоточавало голямо данъчно задължение при реализация на стоката, която минава фиктивно – само по документи. Обикновено те имали назначен персонал и открити банкови сметки, чрез които се регистрирало реално движение на пари.
Общото между тях било, че търгували с еднородна стока, техни доставчици били едни и същи фирми в чужбина, счетоводно били обслужвани от един и същи човек, движението по сметките им също ставало по идентичен начин и декларирали вътрешнообщностни придобивания за милиони левове.
Тези дружества продавали на следващите фирми от второто ниво, които изпълнявали ролята на „буфери”. Точно те продавали стоката от „фиктивните” дружества на реалните такива, разположени на третото ниво в престъпната схема. Второто ниво фирми били три, имали едни и същи доставчици и купувачи, не разполагали с персонал, отчитали разходи за транспорт.
Имали открити банкови сметки, през които минавали пари, предназначени за закупуване на стоката. Движението на средствата имитирало автентичност на доставките към фирмите от трето ниво, които пък вече били с правото да ползват неследващ се данъчен кредит.
Антимафиотите достигнали и до четирите дружества на трето ниво – реални фирми с налични активи, персонал, складова база, които се занимавали с търговия на месо на едро.
Двама от престъпната група са задържани за 24 часа.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.