Пропускане към основното съдържание

Храним армия от чиновници – 106 150 души

С 34,5% са се увеличили чиновниците в държавните институции и местната власт за периода 2001–2009 г.
Това показват данните от доклад на Съвета по административна реформа към Министерския съвет.
За цитирания период населението на страната се е стопило с 4,1% въпреки това обаче армията от чиновници непрекъснато се увеличава.
Според доклада от 2001 до 2009 г. населението е намаляло от 7 891 095 на 7 563 710, което е с 327 385 души по-малко. В същото време работещите вдържавното управление са се увеличили от 88 071 на 118 449 души.
В края на миналата година правителството на ГЕРБ предприе мащабни съкращения във всички институции.
Въпреки това обаче броят им остава внушителен – на държавна хранилка в момента са 106 150. Толкова бяха чиновниците през втората година от управлението на кабинета на Симеон Сакскобургготски.
В момента в общинската администрации работят 35 000 души.
Карлово води класацията с увеличение на служителите от 228,1% при 22 на сто по-малко население.
Най-голямо увеличение на броя на служителите в периода 2001–2009 г. има в 10 области – Разград, Пловдив, Враца, Търговище, Плевен, Ямбол, Русе, Монтана, Велико Търново и Перник.
Най-малко увеличение на броя на служителите се отчита в Софийска област.
Средно за страната на един общински служител се падат 214 души. В класацията на общините с най-малко чиновници са Стара Загора, Казанлък, Бургас, Русе, Благоевград, Перник и Ямбол.
При тях съотношението е на 1 чиновник между 380 и 488 граждани. В тези общини живеят между 78 343 и 167 877 души.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.