Пропускане към основното съдържание

Прокуратурата е образувала три дела за сблъсъците пред софийската джамия

Три дела са образувани в Софийската районна прокуратурата за вчерашните сблъсъци между привърженици на "Атака" и мюсюлмани пред столичната джамия "Баня Башъ", предаде БиТиВи, като цитира говорителя на ведомството Руси Алексиев.

Няколко души бяха арестувани вчера, след като активисти на "Атака" нападнаха молещи се мюсюлмани пред софийската джамия. По-късно лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че те били в центъра на София за "мирен" протест и заяви, че ако не бъдат освободени задържаните им привърженици, ще спрат да подкрепят правителството. Президентът и всички политически сили осъдиха случилото се, а от Българския хелзинкски комитет призоваха властите да проучат инцидента и ако се докаже вината на "Атака", партията да бъде забранена.

Първото дело в прокуратурата е за хулиганство срещу двама привърженици на "Атака", които са били разпитани и освободени, като вече са им повдигнати обвинения. Второто е за нараняванията на депутата от партията на Волен Сидеров Деница Гаджева, което се води срещу неизвестен извършител. Третото - за пострадалите полицаи.
Междувременно Анкара остро осъди случилото се в София, предадоха световните агенции. В изявление на турското външно министерство се казва, че очакват "в най-скоро българските власти да заловят и накажат извършителите на нападението, потъпкващо едно от най-основните права на хората". От там посочват, че в страната живеят близо 700 хил. етнически турци. От министерството допълват, че нападението е отражение на националистическата и антитурска, "расистка позиция" на "Атака" и настояват българските власти да предприемат необходимите мерки да бъдат избегнати подобни инциденти в бъдеще.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.