Пропускане към основното съдържание

Медал за заслуги застигна проф. Юлиян Вучков

Професор д-р Юлиан Вучков получи медал "Иван Вазов" за големи заслуги към родната литература и дейността на Съюза на българските писатели.

Отличието му връчи председателят на писателското дружество Николай Петев. На специална церемония Съюзът на българските писатели раздаде Годишните си литературни награди за книги, издадени през 2010 година. 

"Получавал съм немалко, даже много награди... Но съм особено щастлив, че орден "Иван Вазов" – това най-високо досегашно отличие на Съюза на българските писатели, носи името на всепризнатия патриарх на българската литература, когото аз обожавам, комуто съм посветил над 250 страници и на когото ще посветя цяла глава в третия ми том от моите мемоари", обяви Вучков пред присъстващите представители на медиите, както и много писатели от различни възрасти. 

Това не е първата награда от Съюза на писателите, която получава проф. Вучков. През май 2006 той беше награден за цялостно творчество. 

Отличия за труда си получиха още 14 писатели, поети и публицисти, сред които Румен Балабанов за сборник с повести и новели „Един демократичен петък”, Романьола Мирославова за книгата „Подарък за Дядо Коледа” и Рангел Вълчанов за книгата „Всички ще умрем, а сега наздраве”.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.