Пропускане към основното съдържание

Ромпой: Италия е достатъчно стабилна, не я сравнявайте с Гърция

Финансовата ситуация в Италия е достатъчно стабилна и въобще не трябва да се сравнява с положението в Гърция, заяви днес президентът на ЕС Херман Ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Искам да подчертая, че Италия не е поставена под контрола на МВФ, тя по собствена инициатива поиска МВФ да осъществява мониторинг на програмата й за бюджетна консолидация, отбеляза Ромпой на съвместна пресконференция в Кан с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу преди закриването на срещата на върха на Г-20.


Обсъждането на ситуацията в Италия премина в абсолютно спокойна атмосфера, добави той. Ромпой припомни, че на срещата на върха на еврозоната на 26 октомври е било прието решение за осъществяване на такъв мониторинг от Европейската комисия.
Осигуряването на финансовата стабилност на Италия представлява една от централните задачи за преодоляване на кризата в еврозоната, която не може да допусне влошаване на ситуацията в тази страна, тъй като не разполага със средства за спасителна финансова програма за Италия, каквато има за Гърция.
Италианският премиер Силвио Берлускони съобщи, че Италия е отклонила предложената финансова помощ от Международния валутен фонд, понеже "не била необходима", предава АФП.
Въпреки това, на пресконференция за закриването на срещата на Г20 в Кан, той потвърди, че Италия е поискала помощ от МВФ за мониторинг на прилагането на икономическите си реформи. БТА

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.