Пропускане към основното съдържание

Омбудсманът атакува здравната каса за "грубо отношение"

Омбудсманът Константин Пенчев атакува здравната каса заради погазването на правата на хора, които си плащат вноските, но въпреки това не могат да ползват здравна помощ в чужбина, заради административни неуредици.



Става въпрос за временните удостоверения, заместващи от няколко месеца европейската здравна карта, която дава в ЕС на здравноосигурените българи право на безплатна спешна и неотложна помощ, пише „Труд”.

Според сигнали до омбудсмана тези удостоверения не се признават от лекарите зад граница. На бланката единствено името на човека е изписано на латиница, а останалият текст, който обяснява, че той е здравноосигурен, е на български.

В резултат хората се озовават в неприятната ситуация да си платят прегледа, защото докторът не разбира нищо от “документа”.

“Поставянето на гражданите в подобно положение води до накърняване на достойнството им и до нарушаване на правата им”, смята омбудсманът. Според касата обаче удостоверенията са двуезични.

Другия проблем в работата на касата, атакуван от Пенчев е бавенето на протоколи за лечението на хронично болните, което ги принуждава месеци наред да плащат скъпите медикаменти за лечението си.

Коментарът на омбудсмана по случая е: “Грубо отношение от страна на служителите на касата.”

Общественият защитник има няколко препоръки към касата във връзка с тези проблеми, но изпълнението им не е задължително.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.