Пропускане към основното съдържание

Дянков иска закриване на Държавния резерв

В сряда Министерството на финансите ще внесе за обсъждане на заседанието на Министерски съвет проект за закриване на Държавния резерв. Това е заявил вицепремиерът Симеон Дянков днес в Капитан Андреево, съобщи dariknews.bg.



По думите на Дянков "това е една структура с доказана неефективност и закриването й ще спести 80-90 млн. лв. годишно на държавата, а в момента в резерва работят около 600 души".

В проекта на бюджет за 2012 година агенцията е структурата, при която се наблюдава най-голямо намаление. За нея са предвидени 45.6 млн. лв., което е понижение от 39.7 на сто спрямо парите за 2011 г.

Според източници на dnevnik.bg от правителството идеята е наличностите в резерва да се управляват от ресорни ведомства. Икономическото министерство ще отговаря за нефтопродуктите, Министерство на отбраната ще се грижи за техниката и продоволствието, нужно при военни конфликти, а Гражданска защита ще отговаря за запасите при бедствия.

"От много години не са правени катастрофични сценарии, спрямо които да оценим и нужните запаси. В същото време поддържаме излишни наличности и дори съхраняваме боклуци", коментира експерт, роботещ по проекта.

За последните 2 години обаче държавата е изградила съоръжения за съхраняване на горива, които отговарят на минималните изисквания на Европейския съюз. Досега проблем бе, че нямаше средства, с които да се купят задължителните обеми, но липсваха и обекти, в които да се съхраняват. Сега складовите съоръжения са налице, но се търсят пари за купуването на горивата, коментира източникът на dnevnik.bg.

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е специализиран орган на подчинение на Министерския съвет. Агенцията организира и контролира създаването, съхраняването, опресняването, отчитането и опазването на държавните резерви и военновременните запаси.

В системата на държавния резерв се съхраняват следните основни запаси: горива, химикали, хранителни стоки, черни и цветни метали, резервни части, дървен материал и хартия, лекарствени средства, болнично и санитарно имущество, апаратури и инструментариум.

През последните години ведомството претърпя няколко структурни промени като при управлението на тройната коалиция дейността му беше под наблюдението на съществуващото тогава Министерство на бедствията и авариите. По-рано през лятото на 2006 година агенцията претърпя няколко рокади в ръководството си. В момента председател на ведомството е Станимир Пеев, който пое поста през август 2009 година. Преди това е бил кмет на район Панчарево в периода 2007-2009 г.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи още, че ще изпрати писма до всички кметове на общини в страната за намаляване състава на администрациите им с 15 %.

"Министрите нямат право да се оплакват от предвидените за ведомствата им средства от новия бюджет, тъй като в голяма част от тях има възможности за допълнителни приходи. Който се оплаква, може да си търси друга работа, никой не се е родил министър", каза още Дянков.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.