Пропускане към основното съдържание

Японски политик пи вода от Фукушима

Японски политик изпи чаша вода, взета от тежко пострадалата от земетресението през март атомна централа във Фукушима, след като репортери го предизвикаха да докаже, че е безопасна.



Ясухиро Сонода изглеждаше нервен и ръцете му трепереха, когато изпи водата на пресконференция, предавана по телевизията. Тя е взета от водоеми под два от реакторите и е пречистена, за да се използва за поливане. Медиите са много критични по отношение на тази процедура и смятат, че тя не е безопасна.

„Просто да се изпие, не означава, че безопасността е потвърдена. Представянето на данни на обществото е най-добрият начин“, заяви на пресконференцията Сонда, който е парламентарен говорител на правителството.

Правителството е все по-убедено в сигурността на централата и знак за това е, че на 12 ноември медиите ще бъдат допуснати до нея. Това ще е първият случай, в който журналисти ще могат да влязат в района на централата от земетресението и цунамито на 11 март, които причиниха сериозни разрушения на няколко реактора.

Все още е в сила 20-километровата санитарна зона около централата, а хиляди хора не могат да се върнат по домовете си.

Целта на правителството е до края на годината централата да бъде спряна. Според ядрени специалисти пълното извеждане от експлоатация обаче може да отнеме 30 години.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.