Пропускане към основното съдържание

Полицаите без 20 заплати накуп при пенсия?

Полицаите настояват за 15% увеличение на заплатите, обяви шефът на Синдикалната федерация на полицейските служители Валентин Попов.



За последен път заплатите в МВР са увеличавани с 5% през януари 2009 г., аргументира той предложението си.

Попов е категоричен, че служителите на реда няма да отстъпят за ръста на възнагражденията си.

Според него работещите в МВР ще използват всички законни начини, за да защитят искането си, включително и с протести.

Синдикатите са недоволни и от намерението на финансовото министерство за сериозно орязване на сумите, които се дават като обезщетение при пенсиониране на полицаите.

Идеята на екипа на министър Симеон Дянков е униформените да работят по-дълго, а бонусите при пенсиониране да паднат от 20 на 15 заплати накуп.

Синдикалният шеф Валентин Попов обаче смята, че с така планираните оразвяния се цели единствено попълването на дупките в бюджета и с техните обезщетения да се плащат заплануваните от догодина увеличения на пенсиите и минималната работна заплата.

Вероятно обаче подготвените промени от финансовото министерство ще станат факт, тъй като днес Министерския съвет ще обсъжда промени в Кодекса на труда, Закона за държавното обществено осигуряване и в специалните закони и наредби.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов призна, че се обсъжда подобен вариант, но пък предупреди, че едно такова решение може да повлече след себе си напускането на системата на много униформени.

Според Закона за МВР при пенсиониране служителите на вътрешното министерство имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20. Служителите придобиват право на пенсия при навършване на 60 г. или независимо от възрастта им и при осигурителен стаж 25 години, от които две трети действително изслужени в МВР.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.