Пропускане към основното съдържание

Четирима посланици с досиета съдят министерството заради връщането им в София

Четирима посланици, работили за бившата Държавна сигурност, съдят Министерството на външните работи заради връщането им в София. Това съобщи електронното издание Медиапул.



Външно министерство е дало своето становище и Върховния администритивен съд ще се произнесе, каза говорителят на министерството Весела Чернева.

Дела са завели посланикът в Швейцария и Лихтенщайн Атанас Павлов Велчев, посланикът в Гърция Андрей Караславов, посланикът в Белград Георги Димитров и посланикът в Холандия Златин Тръпков. Всички те са работили в администрацията на президента Георги Първанов.

Това са съобщили от министерството на въпрос на Медиапул колко от посланиците, огласени като сътрудници на ДС от Комисията по досиетата миналата година, са завели дела срещу министерството заради връщането им в София.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви, че първият му указ ще е за отзоваването на посланиците с досиета. Той обаче ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 година, когато изтича мандата на Първанов. А дали ще може да отзове посланиците- агенти или не, зависи това как и кога по темата ще се произнесе Конституционния съд. Съдът беше сезиран от БСП и ДПС за промените в Закона за дипломатическата служба, които забраняват дипломати с досиета да заемат определени висши постове в системата на Външно министерство, включително да бъдат назначавани за посланици.
Външният министър Николай Младенов издаде заповеди за служебно пътуване до София на група посланици, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици. Младенов се реши на тази стъпка, след като след като президентът Георги Първанов отказа да се съобрази с решението на правителството и позицията на парламента и да подпише указите за отзоваването на 37 посланици, обявени като сътрудничили на ДС.

Атанас Велчев, който е бивш служител в отдел "Протокол" на президентството, обжалва пред Върховния административен съд уведомление от външния министър за прекратяване на служебното му правоотношение заради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, съобщава още електронното издание. В жалбата се твърди, че актът е незаконосъобразен, тъй като не отговаря на изискванията за неговата форма, както и че органът по назначаването няма права да прекратява пълномощията на посланик. Велчев беше огласен от комисията като агент с псевдонима Асенов. Той беше посланик в Берн от 2005 г. до 30.11.2010 г.

Бившият шеф на кабинета на президента Първанов и посланик в Атина- Андрей Караславов обжалва пред Върховния административен съд заповедта на министъра на външните работи за прекратяване на дългосрочната му командировка поради изтичане на задграничния мандат.

В жалбата се твърди, че актът противоречи на конституцията, съгласно която само президентът има право да освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства. Със същите мотиви дела срещу МВнР са завели и бившите външнополитически секретари на президента Георги Димитров (посланик в Белград) и Златин Тръпков (Хага).

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.