Пропускане към основното съдържание

Гръцкият инат ни бърка в джоба

Гръцката криза може да вдигне лихвите по кредитите у нас.



За подобен вариант намекна и избраният за президент Росен Плевнелиев. Той обясни, че българите висят на кредити за 26 млрд. евро, лихвите по които може да погубят милиони семейства и фирми.

"Трябва ни стабилност, защото с първия сигнал на нестабилност моментално вдигат лихвите на международните пазари. Може да стане така, че и Европа да потъне не за следващите 1-2 години, а за следващото десетилетие", предупреди Плевнелиев.

Вдигането на лихвите по кредитите изобщо не е изключено, коментират финансови експерти пред в. “Стандарт”. То ще последва скока на лихвите по депозитите, който се очаква като следствие от плана за финансова стабилност, предложен от Евросъюза. Според него трябва да се опростят 50% от гръцкия дълг.

За да "омекоти" последствията от евентуалните загуби, гръцката банкова система до юни трябва да набави 30 млрд. евро свежи пари. Търсенето на ресурса ще спре притока на капитали от банките майки към дъщерните у нас.

Те от своя страна в опитите си да задържат клиентите и ресурсите си, ще започнат да вдигат лихвите по депозитите. А това неминуемо ще оскъпи и кредитите, коментираха експерти.

Най-вероятно повишение на лихвите по кредитите ще има и то ще е с 0,5-1%. Но то беше очаквано и няма връзка със случващото се в Гърция, коментира финансистът Емил Хърсев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.