Пропускане към основното съдържание

Край на подводния ни флот

Последната българска подводница "Слава" става музей, след като днес бе официално изведена от състава на Военноморските сили.



На прощаването с кораба във Варна присъстваха командирът на ВМС Пламен Манушев, бивши матроси, ветерани, офицери от резерва и запаса, предаде БТА.

Тържеството започна по традиция с вдигане на националното знаме и гюйса на "Слава". Пред събралите се командирът на дивизиона за подводни операции кап.I ранг Камен Кукуров посочи, че корабът не е просто тонове метал, а е бил дом на всички подводничари и ги е научил на мъжество, гордост и чест.

Контраадмирал Манушев благодари на целия състав на дивизиона за професионализма му през изминалите години. Той допълни, че "Слава" става собственост на община Варна и ще бъде превърната в музей, за да виждат бъдещите поколения къде са служили българските подводничари. Контраадмиралът допълни, че подводницата "Надежда", която бе изведена по-рано от състава на ВМС, ще бъде наразяна на скрап.

"Слава" влиза в състава на българския военен флот през 1985 г. Тогава ВМС разполагат с 4 подводници. Началото на българския подводен флот е поставено през 1954 година. Тогава страната ни разполага с три подводни кораба, които по-късно са подменени с нови модели. Последното плаване на "Слава" е в края на миналата година. Сега членовете на екипажа й са преназначени и служат на други кораби от военния флот.

Националното знаме и гюйса от "Слава" днес свалиха двама бивши командири на подводницата. Те предадоха двата флага на контраадмирал Манушев, който ги връчи на директора на Венноморския музей във Варна Мариана Кръстева. Манушев изрази надежда, че знамената ще бъдат извадени от музея и връчени на командира на нова българска подводница, на която отново ще бъдат издигнати.

По думите му набирането на екипаж няма да бъде проблем, защото българският моряк е добър професионалист и се учи бързо.

Припомняме, че военният министър Аню Ангелов „вдигна мерника" на подводницата през август 2010 година.

Министърът директно призна, че страната ни ще остане за пръв път от близо 50 години без подводен флот, тъй като поддръжката на произведената през 1960г. „Слава" била непосилна за страната ни. Освен това ще бъдат бракувани и няколко военни кораба с изтекъл ресурс.

„Пенсионирането" на единствената ни действаща подводница предизвика гневната реакция на хора, близки до военноморските сили, както и на загрижени за националната сигурност граждани. Те посочиха, че докато ние напълно закриваме този род войски, съседна Турция изгражда мощен подводен флот.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.