Пропускане към основното съдържание

ВАС: Изборът на Янева за шеф на СГС е незаконен

Върховният административен съд (ВАС) отмени назначението на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд (СГС).



Решението е подписано само от двама от тримата членове на съдебния състав – Соня Янкулова и Юлия Ковачева. Това е прецедент, тъй като обикновено несъгласният магистрат подписва с особено мнение.

Третият съдия – Иван Раденков, е отказал да подпише и си и е направил самоотвод „след произнасянето на съдебния състав, изготвяне на съдебното решение и подписването му от двама от членовете на състава“, се посочва в решението на ВАС.

От документа не става ясно дали той е мотивирал оттеглянето от делото, което е длъжен да направи.

Делото срещу избора на близката до вътрешния министър Цветан Цветанов съдийка Владимира Янева бе заведено от Величка Цанова, която също бе кандидат за поста и загуби на балотажа.

Мотивите й са, че на „втория тур“ Висшият съдебен съвет (ВСС) е допуснал нарушения, като е гласувал тайно, не е провел повторно обсъждане с кандидатите, а също така е издал решението, без да се мотивира.

Върховните магистрати приемат, че тайният вот, с който Янева бе избрана за шеф на СГС, е незаконен. ВАС не приема останалите мотиви на Величка Цанова.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав в 14-дневен срок, чието произнасяне ще бъде окончателно.

Съдия Владимира Янева коментира пред БТА, че ще обжалва решението.

Владимира Янева бе избрана за шеф на СГС през май. Решението на ВСС предизвика скандал в съдебната система и оставки на висши магистрати, след като стана ясно, че тя е близка приятелка на вътрешния министър, а стажът ѝ като съдия е едва 4 години.

Освен това стана ясно, че като съдия тя е просрочила 43 дела, включително и едно по аферата "Софийски имоти", а преди време е сключила сделка с дружеството като пълномощник на баща си.

Националната комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси обаче не откри проблем в това.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.