Пропускане към основното съдържание

Обама и Саркози се засипаха с похвали в тв интервю

Президентът на САЩ обсипа с похвали френския си колега Никола Саркози и приветства вечното приятелство между Вашингтон и Париж в съвместно интервю, излъчено във вечерните новинарски емисии на двете основни френски телевизии Те Еф 1 и Франс 2.

Двамата президенти дадоха интервюто в кметството на Кан, където вчера и онзи ден във фестивалната палата премина срещата на върха на Г-20, в която участваха Обама и Саркози. "Аз и Никола поддържаме чудесни отношения и те винаги са били такива. Това е резултат от факта, че споделяме отговорности и водим една и съща борба в много трудно време", заяви Обама.

"Никола винаги е бил открит партньор, който много работи, много е енергичен. Независимо дали по въпроси на икономиката или на сигурността, той е абсолютно първостепенен партньор", добави президентът на САЩ.

"Нямаше да успеем в Либия без водачеството на Никола и НАТО, нямаше да сме в толкова силна позиция в Афганистан без водачеството на Никола Саркози и другите партньори от коалицията ни", увери Обама.

Отношенията между САЩ и Франция отиват отвъд отношенията между двамата им лидери. Американците изпитват огромно уважение към приятелството между двете ни страни, подчерта Обама.

Саркози също не спести похвали към американския си колега, който по думите му е "човек, който може да бъде убеден и смел човек".

"Приятелството между САЩ и Франция е жизненоважно, но приятелството не са само добрите моменти", отбеляза Саркози, цитиран от БТА. "Приятелството между САЩ и Франция бе изградено в кръв", заяви Саркози пред френски и американски военнослужещи в сградата на кметството на Кан.

Французите стояха редом до Америка по време на Войната за независимост (1775-1783 г.). Век и половина по-късно американски войски помогнаха за освобождаването на Франция от нацистка Германия, а през 2011 г- двете страни участваха в кампанията срещу либийския лидер Муамар Кадафи, посочи той.

"Приятелството между Франция и САЩ е неразрушимо", заяви Саркози. Обама не е обикновен президент на САЩ за французите. Той е президентът Обама, който отново направи САЩ обичани и уважавани от целия свят, отбеляза Саркози.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.