Пропускане към основното съдържание

Корупцията е "златната кокошка" на властта

Корупцията и организираната престъпност са "кокошката, която снася златни яйца" за властта в България, е изводът на политолога Румяна Коларова, един от авторите на изследване на корупцията и политиката.



От 12 години приоритет на всяко правителство е борбата с корупцията и организираната престъпност, опозицията критикува управляващите основно по тази тема, но "всички я пазят – никой не я убива, всеки я ползва".

"РискМонитор" е изследвал мястото на парламента в борбата с корупцията в периода 2001–2011 г. и изводът е, че ролята на депутатите е "въртяща се врата", всеки следващ парламент се бори срещу корупцията на предишното мнозинство, но не и на "своите".

"Като че ли всички имат полза от тази тема и до момента никой не се е оказал достатъчно недалновиден, за да убие тази своеобразна златоносна кокошка", коментира Коларова.

Според доклада на "РискМонитор", базиран на над 20 интервюта с политици и журналисти, първият проблем на парламента в борбата с корупцията е дефицитът на професионализъм.

Освен това липсват елементарни механизми като етичен кодекс и правила за лобирането. Това са двата големи дефекта, които от самото Народно събрание генерират корупция и организирана престъпност чрез законите, смятат авторите на изследването.

Въпреки че има няколко опита за създаване на етичен кодекс и закон за лобизма, всяко мнозинство изоставя темата около втората година на власт. Като пример Ковачева даде скандала с депутатите, приели скъпи мобилни телефони, които не бяха санкционирани, защото няма Етичен кодекс.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.