Пропускане към основното съдържание

Русия ни съди за закъснели плащания за ядрени реактори

Руската компания Атомстройекспорт ще внесе в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж иск за 58 милиона евро закъснели плащания от НЕК за работа по строителството на АЕЦ "Белене", съобщи агенция Интерфакс.

Според източник от Атомстройекспорт тази стъпка е "процедурно необходима", тъй като става дума за вече извършена работа, за която двете страни са подписали сертификат за изпълнение.

По молба на българската страна Атомстройекспорт е привлякъл кредитни ресурси за финансиране на проекта. Освен това, заявил представителят на Атомстройекспорт, заради тежкото финансово състояние на възложителя бе дадена и отсрочка на плащанията. Българската страна не спазва графика на плащанията и затова Атомстройекспорт е бил принуден да се обърне към Международния арбитражен съд.

България и Атомстройекспорт сключиха договор за изграждането на АЕЦ "Белене" през 2006 г., но изпълнението на проекта бе забавено заради спорове за цената и проблеми с финансирането, посочва Ройтерс.

През 2010 г. Москва предложи да отпусне кредит за проекта "Белене", но българската страна отказа и обяви, че ще търси стратегически инвеститор, посочва Ройтерс.
Българската страна е готова да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск, съобщиха от МИЕТ във връзка с информацията за заведен иск от страна на "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.