Пропускане към основното съдържание

Санирането тръгва – в 36 града с 63 млн. лева

Строителният министър Росен Плевнелиев обяви днес старта на програмата за саниране на жилищата у нас. Тя ще се изпълнява на територията на 36 града.
Според статистиката в България има около 18 700 многофамилни сгради, които се нуждаят от обновяване, за да спестяват енергия.
Това са общо 720 000 апартамента. В тях живеят 2,7 млн. българи.
"Основната цел, която ние си поставяме, е да родим една наистина мащабна, работеща програма за саниране", обясни Плевнелиев.
Печалбата според него за хората би била феноменална.
"Ако намерите 5000 лв., държавата ви дава още 5000 лв., а вие получавате тройна печалба. Първо – в тези 5000 лв., които вие плащате, имате огромната възвръщаемост от 20-25%, защото вашите сметки за ток и отопление падат между 40 и 60%", посочи министърът.
Заместник-министър в регионалното министерство Екатерина Захариева обясни, че след като се направи енергийният одит на сградата, ще бъдат посочени средните цени за саниране и строителни дейности, дограма и др.
Така още преди да започне санирането, ще е ясно кое колко ще струва.
"Към края на януари догодина ще знаем приблизително колко ще ни струва квадратен метър саниране на панелно жилище", обеща Захариева.
Банки ще предоставят нисколихвени кредити на собствениците на многофамилни жилищни сгради да допълнят 50-процентовото съфинансиране от тяхна страна или ще дават гаранции за кредити пред друга банка.
До края на годината ще бъдат готови методологията и изискванията, по които ще се предоставя безвъзмездната помощ за саниране.
Паралелно на този процес ще бъде обявена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на банките, които ще предоставят нисколихвените заеми.
"Предимство ще имат тези, които първи подадат документи и отговарят на изискванията, и така до изчерпване на средствата от 63 млн. лв.", уточни Росен Плевнелиев.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.