Пропускане към основното съдържание

С 10 млн.лева преструктурират социални домове

10 млн. лева ще получи Министерството на здравеопазването за преструктуриране на 8 дома за медико-социални грижи. Средствата се предоставят от МРРБ по Оперативна програма „Регионално развитие". Очаква се след преструктурирането на тези домове да се изведат в семейства около 500 деца.
Документът за безвъзмездната финансова помощ ще бъде подписан от ресорния министър Стефан Константинов и зам.-министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.Бенефициентите ще са домовете в Перник, София, Габрово, Монтана, Русе, Пловдив, Търговище и Пазарджик.
Със средствата  ще  се извърши, реконструкция и обновяване на сградния фонд и прилежащите дворни места. Ще бъде  доставено подходящо обзавеждане и оборудване както и  подобряване  на  достъпа за деца и хора с увреждания.
До края на 2020 г. Министерство на здравеопазването  е планирало да се преструктурират всички 32 дома, в които има настанени над 2300 деца в центрове за обществена подкрепа.
Първият център вече е създаден на мястото на дома в Тетевен и 80 деца са настанени в семейства. Със закриването на останалите домове в семейства ще се изведат още около 2 хил. деца. В момента в страната има над 475 приемни семейства,в които живеят повече от 417 деца.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.