Пропускане към основното съдържание

Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.
Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.
Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.
Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.
Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.
Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.
Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.
Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.
Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.