Пропускане към основното съдържание

След кървавата баня край Осло стрелецът е с две обвинения

32-годишният мъж, който откри огън срещу младежи, участващи в лагер на Норвежката работническа партия, е обвинен и за бомбения атентат срещу правителствената сграда в Осло, и за стрелбата на остров Утоея , съобщи Ройтерс като се позова на норвежката полиция.

Междувременно органите на реда потвърдиха смъртта на 84 души при кървавата баня на острова.

Нападателят е с десни и антимюсюлмански възгледи, съобщи Асошиейтед прес. Името на мъжа – Андерс Брейвик, се появи в някои медии, но полицията отказа да го потвърди.

Директорът на националната полиция  Свейнунг Спонхайм заяви в интервю за публичния телевизионен канал NRK, че в профила на стрелеца във Facebook, който в момента е блокиран, има съобщения, "които дават основание да се предполага, че той клони към крайно десни и антимюсюлмански разбирания, но засега не е ясно дали това са мотивите за извършеното от него престъпление". Полицията описа мъжа като христиански фундаменталист.

Спонхайм уточни, че все още не е установена последователността от действия на арестувания.

Местни медии твърдят, че мъжът е член на крайно дясна организация и че на негово име има регистрирано огнестрелно оръжие.
Летният учебен лагер на младежката организация Норвежката работническа партия на остров Утоея край Осло се намира на около 40 километра от центъра на столицата, където бе извършено бомбено нападение.

Франс прес не изключва възможността и бомбения атентат, и стрелбата на остров Утоея да са насочени срещу управляващата Норвежка работническа партия на премиера Йенс Столтенберг и срещу самия него.

Същевременно премиерът Столенберг не пожела да коментира мотивите за двете нападения и дали те са дело на "единак" или член на екстремистка група.
Министър-председателят определи нападенията като "национална трагедия" и най-тежкият акт на насилие в страната след Втората световна война.

Той изтъкна, че в програмата му за вчера е била включена реч пред участниците в летния лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия.

"За мен остров Утоея е раят на моето детство, който сега се превърна в ад", заяви Столтенберг.

"В сравнение с други страни, не бих казал, че имаме голям проблем с десните екстремисти. Но имаме някои групи, които следим и за които имамеданни, че са крайно десни", каза премиерът, цитиран от Ройтерс.

Всъщност полицията в много европейски страни отдавна е загрижена от надигането на крайно десните настроения в Европа, разпалвани от антимюсюлмански и антиимигрантски лозунги и от засилващите се икономически проблеми, посочва Ройтерс.

Министерството на външните работи към момента не разполага с информация за пострадали българи при вчерашната експлозия в центъра на Осло.
"Това, което казаха от норвежката полиция вчера е, че нямат информация за подстрадали чужденци, включително и българи. Това не се е променило към настоящия момент, каза говорителят на ведомството Весела Чернева пред БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.