Пропускане към основното съдържание

Нова словесна схватка Борисов-Нинова

Премиерът Бойко Борисов и депутата от БСП Корнелия Нинова отново влязоха в словесна престрелка по време на парламентарния контрол. Премиерът дойде, за да отговаря на питане на лидера на БСП Сергей Станишев за политиката на доходите на правителството.

При появата на Корнелия Нинова от БСП в залата премиерът Бойко Борисов веднага побърза да каже от трибуната: "Съжалявам за инцидента, но именно заради вас приехме закон и вече, тези които им се случи подобно нещо, могат да осъдят тези недобросъвестни собственици, мисля, че сте благодарни на мнозинството, че ви защити", обърна се Борисов към Нинова. Поводът - преди седмица депутатът от БСП беше нахапана от домашно куче на улицата, в присъствието на собственика му.

Преди месец, отново по време на парламентарния контрол, премиерът призова Станишев по адрес на Нинова и Мая Манолова: "Колега, моля пускайте ми ги една по една".

На свой ред Нинова му благодари за загрижеността за здравето й. "Очевидно и кучетата в България озверяха, освен хората", заключи тя. Добави, че парламентът не е футболното игрище в Банкя, "където с едната ръка играете мач, а с другата ядете филия с мас". Тя призова Борисов да престане да принизява ролята на Народното събрание, защото той бил една от причините институцията да е с един от най-ниските рейтинги на доверие.

"Бяхте ми много ядосан веднъж и ми се обадихте и ми казахте: защо не се разберем кат’ мъже? Аз Ви предлагам защо сега не излезем навън, да се разберем кат’ мъже, да се върнем в залата и да отдадем на хората в парламента нужното уважение", заяви още Нинова.

"И за картофите мога да ви кажа нещо, но по на...", каза премиерът в отговор на подмятане от залата, без да завърши мисълта си. В края на март в телевизионно предаване Борисов обясни, че в детските му години семейството му никога не е купувало картофи, а са си ги произвеждали.

Борисов критикува депутата от БСП и бивш зам.-министър на регионалното развитие в тройната коалиция Димчо Михалевски за проекта "Водно огледало" в Кърджали. "В това огледало можеш да се огледаш само ти", обърна се премиерът към Михалевски.

Преди да зададе питането си към премиера Станишев поиска думата за традиционните декларации, които парламентарните сили правят по време на парламентарния контрол, който се предава пряко по БНТ и БНР. Борисов обаче напусна залата и пред журналистите обясни: "Тези не ги слушам". При завръщането си пък обяви, че демонстрацията му била в знак на несъгласие всеки път, когато се яви в парламента, от БСП да четат декларации, за да ги дават по телевизията.

Борисов отбеляза, че в залата имало "на първо четене около една пета от депутатите" и било обидно да се дебатира по важните въпроси, поставени от Станишев - членството на България в пакта "Евро плюс". Лидерът на левицата настоя, че са нужни парламентарни дебати, които да формират националната позиция за включването на страната ни в пакта, а не да се присъединява "на сляпо".

Премиерът се съгласи, че в парламента трябва да се дебатира и за еврото, и какво би станало, ако продължи Европа по същия начин да плаща пенсии и заплати. "Защото засега лошите Меркел и Саркози, според вас, компенсират тези правителства, главно социалистически и либерални, които доведоха държавите си до фалит и една по една започнаха да искат повече от ЕС", каза Борисов и обвини левицата като цяло за икономическата ситуация.

За правителствената политика за доходите премиерът заяви, че се търсят възможности за запазване на фискалната стабилност и за съгласувани действия с партньорите от ЕС за повишаване на доходите. Ние сме единствената държава, която във време на финансова криза, не се изкуши да повиши данъците, подчерта той. 

Добави, че се прилага важни мерки по оптимизиране на контрола, така че да не се допуска разхищаване на средства от бюджета, каза премиерът. Според него трябва да се осъзнае, че повишаването на доходите не може да стане, без да се вземе предвид реалния растеж на икономиката и производителността на фирмите.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.