Пропускане към основното съдържание

BG побългарила 300 хил. румънци!

Румънците в България били подложени на асимилация, алармират румънски издания.
Те били смятани за "разрушители на държавата", "предатели на българския род" и дори "агенти на Румъния". А майчиния си език учели тайно, пише Дойче веле.
Изданията от Букурещ обръщат внимание на проблемите на румънците, живеещи в България.
"Румънците в България - между забравата и доброволната асимилация", гласи заглавие в Котидианул.
Адевърул пък озаглавява материала си по темата така: "Румънците в България учат езика си скришом". В него четем, че българската държава не подпомагала по никакъв начин изучаването на румънския като майчин език и представителите на румънското малцинство са се обърнали за помощ към правителството в Букурещ, за да се спре процесът на асимилация от страна на София.
Двама румънци от района на Видин разказват как са били "прескочени" от българите при преброяването през февруари. Други пък споделят, че били заставени от българските власти да се обявят за българи, а не за румънци чрез една чиновническа хитрост: преброителят, който идвал у тях да попълни формулярите, им казвал от самото начало, че рубриките, отнасящи се до майчиния език, етническата принадлежност и религията "не са задължителни" и ги прескачал.
Вестник Котидианул цитира двама румънци: "Въпреки заявяването на лоялност към българската държава, румънците, които търсят правата си, са смятани за "разрушители на държавата", "предатели на българския род" и дори "агенти на Румъния".
А председателят на съюза на етническите румънци "АВЕ" Иво Георгиев казва: "Знае се, че ако едно лице говори румънски, то не може да еволюира в йерархията или да прогресира в съвременното общество". По неофициални данни в България живеят 300 хиляди румънци, отбелязва вестник Адевърул.
На същата тема румънската телевизия TVR2 отдели тази седмица 14 минути. Сред поканените в студиото бяха председателят на Съюза на етническите румънци в България Иво Георгиев и държавният секретар Еуджен Томак от Департамента за румънците по света.
Георгиев изтъкна факта, че румънците нямат достъп до обучение на майчиния си език освен в румънското училище в София. От 2005 година насам Съюзът на румънците с помощта на румънското министерство на външните работи организира обучение по румънски език в България. Според Иво Георгиев обаче участниците в тази инициатива са преследвани от българската държава, която е организирала данъчни проверки на учителите в програмата.
Поканеният в студиото журналист Каталин Маноле описа ситуацията на румънците в България като драматична и подчерта, че внуците не могат да говорят с дядовците си, защото не знаят румънски и са принудени да погребват родителите си на български, защото нямат право на служба на румънски.
В предаването беше казано също, че в България са забранени медиите на румънски език, а също и че власите са възпитавани в духа на атеизма и отдалечавани от църквата. Държавният секретар Томак обяви, че е притеснен, че румънците не са признати като малцинство и не са подпомагани от София. За сравнение той каза, че българите в Румъния получават над 600 000 евро от правителството в Букурещ.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.