Пропускане към основното съдържание

Новият собственик на "Кремиковци" доплати цената

ЛЪЧЕЗАР ВАРНАДЖИЕВ, Фотограф: Надежда Чипева

"Елтрейд къмпани" ЕООД е превела в Българската банка за развитие(ББР) 284 399 500 лева за обособената част на "Кремиковци", съобщи БТА като се позова на синдика на предприятието в несъстоятелност - Цветан Банков.

Сумата трябваше да се внесе до 18 април по особената сметка на комбината в банката като фирмата си приспадне внесения задатък от 31 600 500 лв. за участие в явния търг на 12 април.

Компанията, създадена през март, чиито собственик според Търговския регистър е 26-годишният Лъчезар Варнаджиев,  беше обявена за купувач на предзаводската и производствената площадка на металургичния комбинат. Обект на сделката са и активите, свързани с производствената дейност на дружеството, намиращи се на територията им, при цена 316 милиона лева.

Фирмата беше единственият кандидат в търга, поради което не се стигна до наддаване.

По Търговския закон се предвижда след като е извършено окончателното плащане, синдикът да подготви цялата документация по проведена тръжна процедура и да я представи в Софийския градски съд с молба да бъде издадено постановление за възлагане на имуществото на кандидат-купувача. Съдът ще провери законосъобразността на проведената процедура, дали са спазени регламентите и плащането и, ако всичко е законно, ще издаде постановление за възлагане на имуществото, включено в обособената част.

Според синдика постановлението за възлагане е "огромен документ" - над 1000 страници, който изисква внимателна и продължителна работа. По тази причина според Банков, цитиран от БТА, издаването на постановление не може да стане в рамките на този месец.

В официално съобщение на Първа инвестиционна банка от вчера беше потвърдено, че институцията е дала заем от 59 млн. евро на "Елтрейд къмпани" ЕООД, тъй като по нейна преценка "тази компания ще има добра възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината".

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.