Пропускане към основното съдържание

ПИБ кредитира с 59 млн. евро 26-годишния купувач на „Кремиковци“

Първа инвестиционна банка е отпуснала кредит в размер на 59 млн. евро на "Елтрейд къмпани" ЕООД, която купи "Кремиковци" АД, съобщиха от банката.
Компанията, собственост на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев и регистрирана само преди около месец, бе единственият участник в търга.
Тя представи и документ за надлежно внесен депозит за участие в търга от 31.6 млн. лв. До 18-ти април „Елтрейд къмпани“ трябва да доплати и остатъка от продажната цена за комбината, която е 316 млн. лв.
Новорегистрираната компания е свързана с фирма "Надин", една от най-големите групи за търговия със скрап и метали у нас. Първа инвестиционна банка пък е и основен кредитор на фирмите от групата "Надин". Самият Варнаджиев е работил в едно от дружествата й.
Според банката компанията ще има възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината.
"Кремиковци" АД е познат като клиент на банката в продължение на приблизително 10 години от времето преди продажбата му на "Глобал Стийл Холдинг Лимитид" през 2005 година.

Още по темата

Във връзка с това Първа инвестиционна банка познава добре производствените активи на комбината и за нас не беше трудно да направим оценката на рентабилността на проекта, отбелязват от банката.
От там допълват, че комбинатът няма да замърсява въздуха в столицата, тъй като мръсните производства - коксохимическото и доменните пещи - не могат и няма да бъдат възстановени за работа.
Според банката част от производствата в "Кремиковци" АД могат да бъдат пуснати в експлоатация. Това са стоманодобивното производство и по-специално Пещ "3", Непрекъснатото разливане на стомана и Стан "1700".
Дали и как ще стане това, е въпрос на преценка от страна на фирмата-купувач, посочват от банката.
С незначителни допълнителни инвестиции тези производства могат да бъдат възобновени, което ще осигури работа за приблизително 1000 души.
Банката е правила анализ на очакваните парични потоци и при двата сценария - действащо предприятие и ликвидация на активите.
И в двата случая нормата на възвръщаемост на инвестицията покрива в достатъчна степен риска от проекта, се посочва в съобщението.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.