Хубавият козунак има специфична златисто-кафява на цвят коричка. Тя обикновено е богато поръсена със захар, която се карамелизира по време на изпичането на изделието.
Така председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева коментира пред „Фокус“ как да разпознаем доброто сладкарско изделие особено сега преди Великден.
Хубавият козунак е лек като тегло, но е доста богат обемът му. Има специфичен мирис на лимон, на фрукти и на ванилия. Козунакът има една характерна сладост. Освен това при разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, защото се спазва специфична технология при производството.
При нея се формира тестото в определени нишки, които се запазват, въпреки изпичането и втасването. Козунакът в никакъв случай не може да има структурата на хляб.
В козунака освен брашно задължително се влагат яйца, мазнина, прясно мляко, мая и не малко количество захар. Фрукти, мармалад, ядки, локум – това са допълнителни суровини, които всеки може по избор да вложи, каза още Кукушува.
Източник dnes.bg
Така председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева коментира пред „Фокус“ как да разпознаем доброто сладкарско изделие особено сега преди Великден.
Хубавият козунак е лек като тегло, но е доста богат обемът му. Има специфичен мирис на лимон, на фрукти и на ванилия. Козунакът има една характерна сладост. Освен това при разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, защото се спазва специфична технология при производството.
При нея се формира тестото в определени нишки, които се запазват, въпреки изпичането и втасването. Козунакът в никакъв случай не може да има структурата на хляб.
В козунака освен брашно задължително се влагат яйца, мазнина, прясно мляко, мая и не малко количество захар. Фрукти, мармалад, ядки, локум – това са допълнителни суровини, които всеки може по избор да вложи, каза още Кукушува.
Източник dnes.bg
Коментари
Публикуване на коментар