Пропускане към основното съдържание

Учени търсят послания от "извънземен интернет"

Технически развитите извънземни цивилизации може да изпращат съобщения, като изменят яркостта на звездите и по такъв начин да кодират информацията в двоична система, се казва в статия на американски астрономи, поместена на сайта на електронната библиотека на Корунелския университет.

Според учените за подобни цели подхождат цефеидите – пулсиращи променливи звезди, чийто блясък плавно и периодично се променя. Периодът на изменение на тяхната светимост може да трае от 1 до 200 дни.
За астрономите тези звезди служат като своеобразни фарове за изясняване на разстоянието до отдалечени обекти. Една от най-известните цефеиди е Полярната звезда.

Астрономи под ръководството на Джон Лърнд от Хавайския университет предложили начин за изкуствено изменение на светимостта на цефеидите. Те смятат, че ако се изпрати в звездата поток неутрино – елементарни частици с много малка маса – нейната яркост ще се увеличава по-бързо от обикновено.
В резултат може да се получи намаляване и съкращаване на циклите на изменения на светимостта, които могат да послужат за кодиране на информация в двоична система (нула и единица).

Според учените скоростта на такъв "интернет" би била много малка – общо 180 бита на година, а за потока неутрино ще е необходима една милионна част от енергията на звездата, се казва в съобщение на учените в сп. Nature.

Доктор Лърнд предлага да се разгледат записите в звездните архиви, за да се открият възможни сигнали от извънземни.
Той обръща внимание на цефеидите, открити от Hubble и разположени на 60 млн. светлинни години от Земята. Според него тази работа няма да коства значителни усилия, а резултатите "ще бъдат потресаващи".

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.