Пропускане към основното съдържание

Борисов притеснен за "Белене": Искам експертно мнение

"Франция е стратегически партньор на България при изграждането на АЕЦ „Белене”, но решението за изграждането е на българската страна. Ние никога не сме искали да бъдем част от вземането на решенията и да определяме какво България или българското правителство иска да прави. Решението е изцяло и единствено българско.
Някои ни критикуват, че манията ни за безопасност е прекалена, но ние в "Арева" мислим, тя че никога не е прекалена".
Това обяви Ан Ловержон, президент на френската компания "Арева", която днес подписа с Българския енергиен холдинг (БЕХ) меморандум, който визира ядрени проекти или части от тях на възможните у нас две площадки – Белене и Козлодуй.
На свой ред премиерът Бойко Борисов обяви, че е информирал Ловержон докъде е стигнал проектът за евентуално изграждане на втора атомна централа у нас.
"Затова моля всички, които се упражняват на тази тема, да чуят това, което бе казано от президента на „Арева” за отговорното отношение по тази тема. В Европа се отчита, че ние сме похарчили много пари, отчита се колко е важно за България да се работи в тази посока", допълни той.
Борисов увери Ловержон, че са наети най-добрите експерти, които да си кажат мнението за АЕЦ "Белене".
По думите му, ако има риск да ни я затворят и електрониката и защитата и критериите на Европа през следващите години не можем да изпълним, тогава въобще не отиваме на този проект.
"Това могат да го кажат експерти и ние наемаме най-добрите в света, защото ако слушам дали е Костов, Мартин, Първанов или някой – те не са експерти. Много разбират – изказват се така, както им е изгодно днес", допълни премиерът.
"България има нужда от лоби и защита на ядрените си мощности", каза още премиерът и допълни, че ще разчита на „Арева“ и за бъдеща защита на 5-и и 6-и реактор на "Козлодуй".
"Защото атаката в Европа на зелени, природозащитници, ще бъде зверска за старите централи, в които попада и Козлодуй. България без пети и шести реактор просто ще фалира", категоричен бе Бойко Борисов.
Ан Ловержон посочи, че компанията им е била готова да бъде подизпълнител при изграждането на АЕЦ "Белене" и да предложи най-добрите технологии, но сега трябва да се вземат поуки от ставащото в Япония.
Тя обаче уточни, че енергийната политика не бива да се сменя на всеки четири-пет години и това е една дългосрочна политика.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.