Пропускане към основното съдържание

Съдбата на "Белене" ще се реши в Лондон

Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, пише руският  вестник "Комерсант". Ежедневникът отбелязва, че според българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник трябва  да бъде подписан договор с британската банка HSBC за разчет на ефективността на проекта.
Политическото  решение за съдбата на АЕЦ "Белене" ще бъде взето до 1 юни въз  основа на заключенията на HSBC , пише изданието.
По повод развитията от миналата седмица "Комерсант"  коментира, че българските власти са променили отново позицията  си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом",  която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала,  бе решен в полза на Трайчо Трайков, твърди вестникът.
Руският  ежедневник посочва, че премиерът Бойко Борисов е решил енергийният министър да остане ръководител на проекта. По думите на Борисов, обръща внимание "Комерсант", АЕЦ "Белене" ще има  бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т. е. ако бъде  доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави. 
След промяната в позицията на българския премиер, пише  руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да  бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби  проекта в България.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.