Пропускане към основното съдържание

Президентът бистри датата за изборите с парламента

Датата на изборите ще бъде уточнена в последващ диалог с Народното събрание. Това становище е изразил президентът Георги Първанов, който проведе консултации за назначаване на ЦИК, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът разговаря последователно с представителите на ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, “Атака”, “Синята коалиция” и НДСВ.

ДПС и “Синята коалиция” са поставили въпроса за това, че местата за членове на ЦИК от парламентарно представените партии и коалиции трябва да се определят не въз основа на броя на депутатите, които имат, а на съотношението между изборните резултати на всяка една от партиите или коалициите.

В тази връзка от “Синята коалиция” са подписали протокола от консултациите с особено мнение.

По този въпрос държавният глава е обявил, че ще поиска допълнително експертно мнение и тогава ще вземе своето решение за точно прилагане на Изборния кодекс.
Обсъдени били възможните дати за провеждане на изборите. 

ГЕРБ настояват за 23 октомври като първи тур на местните и президентските избори. Същата позиция защитиха и от “Атака”. 

От ДПС и НДСВ предложиха изборите да са на 30 октомври. От “Синята коалиция” подкрепиха датата 23 октомври, но не биха възразили изборите да са и на 30 октомври. 

Представителите на “Коалиция за България” виждат като най-подходяща датата 13 ноември, тъй като се дава възможност за активна предизборна кампания, която да не съвпада с летните отпуски и с приключването на селскостопанските дейности.

В отговор президентът Георги Първанов изразил становище, че датата ще бъде уточнена в бъдещ диалог с парламента.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.