Пропускане към основното съдържание

Броят на децата с диабет у нас расте

Броят на децата с диабет в България се увеличава, сочи проучване на български ендокринолози. За да се помогне на страдащите малчугани от захарна болест и техните родители, в Пловдив се откри първият в страната Национален център за деца с диабет.
Мартин е на 4 годинки и страда от захарна болест. Заради заболяването си всеки ден спазва строг хранителен режим, не яде лакомства и е принуден да търпи поставянето на животоподдържащия медикамент инсулин по 4 пъти на ден.
„Обяснявам му като на голям човек, че трябва да се поставя инсулин, за да е здрав”, разказа пред Dnes.bg майката на Мартин – Илона Джевизова. Налага се целодневно наблюдение над детето, за да не получи припадък. Храната се дава 6 пъти на ден в точно определени часове, лекарството също се приема по график. 
Мечтата на Мартин е да порасне голям и да работи. "Обичам да играя и да карам колело”, споделя малкия Мартин. Момчето и майка му всеки ден ще посещават Центъра за деца, болни от диабет в Пловдив. 
Децата, страдащи от захарна болест, трябва да се движат и да играят повече. Затова в центъра е изграден фитнес с детски уреди и специали зали за игра и занимания.
„На разположение на пациентите от цялата страна ще бъдат лекари – ендокринолози и медицински сестри, които ще се грижат за болните деца и младежи напълно безплатно.”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котева.  Тук полза имат и родителите, на които също научават повече за заболяването. 
„Само в детската клиника в Пловдив всяка година се откриват около 50 нови случая на деца, болни от диабет.”, разказва детският ендокринолог доц. Нарцис Калева. Тя си спомня, че когато е била студентка, в града под тепетата е имало само едно дете със захарна болест. Причината за ръстът на заболеваемостта е предаването по генетичен път на диабета.
Надеждата на ендокринолозите е скоро да бъде открито лекарство,  което няма да позволи болестта да се предава наследствено. В целия свят от диабет страдат 350 милиона души.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.